Selecteer een pagina

Rolluiken of screens? Wij leggen het uit!

26 aug 2022

Wat is nu het verschil tussen rolluiken of screens? Wij leggen het je graag uit!

Rolluiken en screens lijken erg op elkaar, maar toch zijn er grote verschillen! We bespreken enkele onderwerpen die van belang zijn bij het kiezen van je zonwering, weten wat je wilt is al stap één!

Woning koel houden

Beide producten houden je woning koel!
Buitenzonwering in het algemeen houdt tot quasi 92% van de warmte tegen terwijl dit bij binnenzonwering maar 65% is. Door de hitte te bestrijden, wordt de plaatsing van een prijzige airconditioning overbodig!
Echter is de beste zonwering om de warmte buiten te houden, in eerste instantie rolluiken. In combinatie met een gesloten raam houden ze het meeste zonlicht tegen, gezien deze volledig afsluitbaar zijn. Via ramen en deuren verlies je immers de meeste koelte in jouw woning. Het verschil is echter niet groot met screens.

 

(LICHTE) WINNAAR: ROLLUIK

Woning isoleren in de winter

Onze rolluiken bestaan uit aluminium lamellen die allemaal een isolerende schuimlaag hebben. Wanneer die lamellen volledig sluiten ontstaat er een warme luchtbuffer tussen het venster en het rolluik. Dit creëert een isolerend effect. Het rolluik verdubbelt eigenlijk de isolatiewaarde van het glas! Zo goed zelfs, dat de isolatiewaarde wel met 10% tot 40% kan verbeteren. Dit zorgt in wintermaanden ervoor dat de kou buiten blijft en de warmte niet verdwijnt via de ruiten van een woonst! Screens houden enigszins ook de kou buiten doordat ze een kleiner isolerend laagje op het raam vormen, maar ze zijn niet per se bedoeld om te isoleren tegen de kou.

WINNAAR: ROLLUIK

Privacy & lichtinval

Beide producten bieden privacy als waarde aan. Bij een volledig gesloten rolluik kan men niet naar binnen zien, bij een gesloten screen geldt hetzelfde. Echter is een rolluik een zwart/wit verhaal. Wanneer het rolluik helemaal naar beneden is zal er ook helemaal geen licht meer worden doorlaten. Een screen is meer een grijze zone, het kan je woonst koelen én licht doorlaten! Je kan dus altijd van binnen naar buiten zien maar niet omgekeerd. Opgelet, wanneer het s’nachts is, en je licht creëert binnenin de woning, en het dus buiten donker is, zal je wel een beetje naar binnen kunnen zien.

WINNAAR: SCREEN

Veiligheid

Een rolluik biedt een inbraakwerende functie, een screen niet. Onze rolluiken hebben een weerstand van 25kg voor een opwaartse druk, dit dankzij een unieke as ontwikkeld door Soprofen. De as zal een poging tot inbraak vertragen en de inbreker wegjagen na meerdere mislukte pogingen. We zeggen inbraakvertragend en niet inbraakwerend, want als men wilt binnengeraken ergens zal dit wel lukken na een tijd. Een screen is fragieler, daar kan men het doek met geweld stukmaken.

 

WINNAAR: ROLLUIK

Estethiek

Uit een algemene peiling vinden de meeste mensen in Vlaanderen een screen mooier dan een rolluik. Een rolluik is een robuuster product die promimenter aanwezig is in een woning, dan een screen. Een screen kan mooi opgaan in een huis en polyvalent worden gebruikt, zoals bijvoorbeeld om een afscheiding te creeren bij een terrasoverkapping of een lounge. Screens hebben ook kleinere kasten waardoor ze minder opvallen.

WINNAAR: SCREEN

Architecturale mogelijkheden

Moderne nieuwbouwwoningen hebben vaak grote raampartijen die zich over twee verdiepingen verspreiden. Met screens kan je hoger en breder gaan dan met rolluiken. Daarom zijn screens populairder bij woningen met grote glaspartijen.

WINNAAR: SCREEN

Conclusie

Het is dus van belang dat je in acht neemt wat je wilt bereiken met jouw zonwering investering. Is jouw woning koelen in de zomer en isoleren in de winter jouw allergrootste prioriteit, dan ben je beter af met een rolluik. Is dit belangrijk voor jou maar je zou toch nog graag naar buiten willen kijken overdag, dan kan je beter een screen nemen. De meeste mensen nemen vaker een rolluik voor slaapkamers, en screens voor leefkamers.

 

Aarzel niet om ons te contacteren voor verdere vragen!