Selecteer een pagina

Hoe werkt zonwering op zonne-energie?

23 jun 2023

Meer en meer rolluiken en screens die uit de fabrieken van onze leverancier rollen, hebben een motor op zonne-energie. Bij rolluiken is dit aantal al meer dan 60%, bij screens zelfs 80%… Maar hoe werkt dit proces nu precies? Ingewikkeld is het niet, we leggen het je alvast even uit.

Zonwering op zonne-energie uitgelicht

Het rolluik wordt geleverd met een zonnecel op de kast, je hebt dus geen bestaande zonnepanelen nodig waarop de zonwering op wordt aangesloten! Dit is een opmerking die we al vaak hebben gekregen.

In uitzonderlijke omstandigheden wordt er met een verplaatsbare zonnecel gewerkt als de kast op zich niet genoeg daglicht zou ontvangen. Dan wordt de zonnecel geplaatst op een locatie die wel genoeg licht zou ontvangen. Aan de hand van een stroomdraad tussen verplaatste zonnecel en batterij voorziet de cel de batterij van energie.

Wanneer de batterij volledig opgeladen is, heeft het een accucapaciteit van 40 dagen zonder enig daglicht”

Wanneer de zonnecel daglicht ontvangt, laadt hij de batterij die in de kast verstopt zit op. Wanneer de batterij volledig opgeladen is, heeft ze een accucapaciteit van 40 dagen zonder enig daglicht te ontvangen, met een cyclus van één keer op en af per dag. De batterij heeft dus voldoende kracht en voorraad om het hele jaar door perfect te werken. Enkel is de plaats van de cel van groot belang. Je kan zelf testen of jouw raam genoeg daglicht ontvangt met de “Solar by Somfy” app die je kan downloaden.

De batterij is na een hele dag normaal gezien altijd 100% opgeladen. Uiteraard blijft het een batterij. Oneindig is het niet. Stel dat de batterij door één of andere reden toch helemaal op is, gaat de motor in oplaadmodus. Hij reageert dan niet meer op commando’s tot de batterij een minimumreserve aan energie heeft opgebouwd. De batterij vol energie voorziet de motor van stroom om de gewenste commando’s uit te voeren.

Zoals je kan lezen, is het proces achter de werking van een rolluik of screen op zonne-energie niet geweldig ingewikkeld. Het ontwikkelen van dit proces is een ander verhaal, waar wij ons gelukkig niet aan wagen. 

Wij plaatsen het rolluik of sceen op jouw gevel zonder naar binnen te hoeven boren en aan jouw bedrading prutsen. Enkel de geleiders worden vastgefrased aan de muur.

Indien je toch vragen hebt, aarzel dan zeker niet om ons te contacteren en je vraag te stellen over zonwering op zonne-energie!

Hebben we je warm kunnen maken voor rolluiken of screens op zonne-energie?